Het Ambachtelijk Dorp maakte zijn debuut op Jam’in Jette tijdens de editie van 2022 en het was zo’n succes dat we besloten het dit jaar opnieuw op te zetten, en groter!
♻️ De aanwezige makers delen de waarden van het festival: ecologie, recyclage, zero waste, fair trade, enz.
Ontdek de 8 aanwezige ambachtslui in 2023:
Tamneere
Tamneere is een groep Burkinese vrouwen die producten aanbieden uit hun dorp: Guillé. Ze bieden een brede waaier van producten aan: karitéboter, bissap (gedroogde hibiscusbloemen), sesam, pinda’s, enz. Alles is fair trade, biologisch en ecologisch!

Bamboe Tijger
De vereniging presenteert accessoires en kleding die het resultaat zijn van een samenwerking tussen vrouwen en van fair trade. Als vaste gasten van de Jam’in Jette, komen ze dit jaar terug om het festival met kleuren te vullen!
Fati’s Pepers
Les Piments de Fati geeft uw festival extra pit! Op hun stand vindt u sauzen en chilipasta’s in verschillende smaken. Hun pepers worden geteeld in La Louvière, verwerkt in Brussel en gecertificeerd biologisch! Dit project is ontstaan binnen de vzw Fondobori, die live kunstvoorstellingen produceert en presenteert waarin diversiteit centraal staat. Een deel van de opbrengst van de verkoop van Fati’s pepers wordt gebruikt om deze artistieke productie te ondersteunen.

Daré
Daré is een ambachtsman uit Niger die 100% handgemaakte Toeareg-juwelen aanbiedt! De Toearegs zijn een etnische Berbergroep en zijn een nomadenvolk (dat vooral in Noordwest-Afrika heeft gereisd). Cultureel gezien hebben deze sieraden (meestal in zilver) een sterke symboliek: reizen, bescherming, zwangerschap, enz. In het Westen worden ze gewaardeerd om hun uniciteit en authenticiteit.
Teroubi
Het doel van vzw Teroubi is het promoten van de Afrikaanse cultuur door middel van kunst, dans en muziek. Ze promoot ook ambachten uit Afrikaanse streken, met name door de verkoop van traditionele instrumenten, voornamelijk uit West-Afrika (balafon, djembe, percussie, enz.) en mandenmakerswerk! U weet niet hoe u ze moet gebruiken? Geen paniek: de instrumentmakers leren u hoe u ze moet gebruiken en onderhouden!

KI Houten juwelen
Valery fabrique de superbes bijoux en bois sauvage (ramassé lors de ses balades) ou recyclé (anciens meubles, chantiers, etc.). Son outillage électrique est réduit au minimum et ses emballages sont des bocaux de récup’ remplis de copeaux. C’est donc une démarche écologique en plus d’être une démarche de création !
Valery maakt prachtige sieraden van wild hout (opgepikt tijdens zijn wandelingen) of gerecycleerd hout (oude meubels, bouwterreinen, enz.). Zijn elektrisch gereedschap wordt tot een minimum beperkt en zijn verpakking bestaat uit gerecycleerde potten gevuld met houtsnippers. Het is dus zowel een ecologische als een creatieve aanpak!
Valily
Geef haar een naald en draad en ze maakt iets prachtigs! Valily maakt in haar naaiatelier in Linkebeek tal van kleurrijke objecten: knuffels, manden, zero waste accessoires, handtassen, enz. Alles is handgemaakt met liefde! Ideaal om cadeau te geven, aan een geliefde of aan jezelf.
Sambalou
Belgische, biologische en handgemaakte kleding? Het bestaat en het is verkrijgbaar bij Sambalou! Een familiemerk dat t-shirts, sweatshirts, draagtassen en accessoires aanbiedt die zo ecologisch mogelijk zijn. Hun kleurrijke ontwerpen zijn geïnspireerd op hun vele reizen naar Afrika. Verzorgde en beredeneerde mode, dat zijn de woorden die het project dragen.